11 de maig del 2013

Transvulcania


11-05-2013. Dissabte passat es va celebrar en l'illa canària de la Palma la 5ª edició de la mítica ultramarató de muntanya Transvulcania.

La carrera comença en el sud de l'illa i discorre principalment per la sendera GR-131 (Ruta del Bastón), fins a arribar al Port de Tazacorte en l'oest. Ací enllaça amb el GR-130 (Camno real de la Costa), per a arribar a la meta situada en el poble de los Llanos de Aridane. Durant aquest recorregut salva una distància i un desnivell acumulat teòrics (una mica inferiors en la realitat), de 83 km i 8.525 m.

L'eixida es va donar a les 6:00 h en el Far de Fuencaliente, situat en la costa sud, pujant pràcticament sense descans fins al punt culminant de la illa, el Roque de los Muchachos, situat a 2.426 msnm. A partir d'ací va iniciar un vertiginós descens fins a arribar novament al nivell de la mar en el Port de Tazacorte, un descens interminable que semblava no tindre final, per a després tornar a ascendir a 325 msnm, a través del Barranco de las Angustias, mai millor dit, fins a la meta de los Llanos de Aridane.

La Transvulcania s'ha guanyat per mèrits propis en només 5 edicions, ser qualificada com una de les millors carreres de muntanya del món. En això han influït els seus increïbles i singulars paisatges volcànics, i molt especialment, la passió amb que viuen la prova tots els habitants de l'illa, animant amb molt d'entusiasme des del primer fins a l'últim corredor. A més, és probablement la que major nombre de corredors d'elit reuneix, més encara que les últimes edicions del mític Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB).

Enguany Kilian Jornet es va desquitar del 2n lloc aconseguit en la passada edició per darrere de Dakota Jones, guanyant i establint un nou rècord amb un temps de 6:54:09. Per la seua banda, Emelie Forsberg va vèncer en categoria femenina amb un temps de 8:13:22. Cal destacar també la increïble actuació dels Luis Alberto Hernando (2n) i Nuria Piques (2a).

Dos atletes del C.A. Tururac Sport Diànium s'hi van desplaçar i van viure, en la Transvulcania, un dia inoblidable, en una carrera increïble i en un marc incomparable. Dels prop de 1.650 inscrits en l'ultra, només acabem la carrera 985. Patricia López i Andrés Martí van quedar en la posició 294 i 295 de la classificació general amb un temps de 12:11:46 i Patri va aconseguir situar-se en la 17a posició de la general femenina. Van disfrutar molt, encara que com és natural en una prova d'aquestes característiques, vam patir per la duresa del terreny, el fort desnivell positiu, la gran baixada de l'últim terç de la carrera i la calor. Va ser realment únic poder veure a tants corredors d'elit tan de prop. És impressionant veure com són capaços de córrer aquests orredors. Reptes com aquests, de tal envergadura, que acumulen distàncies i desnivells de vertigen, fan gran al ser humà i demostren que els límits estan molt més lluny del que la gent d'a peu és capaç de vislumbrar. Però sobretot, estableixen uns valors, d'entrenament, sacrifici, disciplina i de qualitat esportiva
Resultats complets i tota la informació de la prova: http://www.transvulcania.com