22 de juny del 2013

Travessia nocturna Fredes - Paüls 2013


22-06-2013. Dissabte passat es va celebrar la travessia nocturna Fredes - Paüls. Aquesta carrera realitza el recorregut d'una de les travessies més clàssiques del Parc Natural dels Ports, unint a través de la senda de gran recorregut GR-7, dues poblacions situades en els extrems del parc, el poble castellonenc de Fredes i el de Paüls, a escassos quilòmetres del riu Ebre en la província de Tarragona. Salva una distància aproximada de 46 km, un desnivell positiu de 1.454 m i un desnivell negatiu de 2.197 m.

Des que es va celebrar la primera edició en l'any 1999, seguint sempre el recorregut original, s'ha incrementat any rere any el nombre de participants i reduït el temps invertit a realitzar la travessia. El rècord actual femení l'ostenta la corredora castellonenca Xari Adrián amb un temps de 5:21 hores i el masculí Juan Navarro amb una marca de 4:01 hores. La present edició la va guanyar Àngels Centelles amb un temps de 6:11 hores i Albert Giné amb 4:06 hores.

Entre els 890 corredors i caminants que van prendre l'eixida dissabte passat a les 18:00 hores en el poble de Fredes, Andrés Martí del C.A. Tururac Diànium va aconseguir el 8è lloc masculí absolut amb un temps de 4:42 hores, rebaixant la seua marca de l'edició anterior en 31 minuts. Aquest temps li haguera valgut la 3ª posició absoluta en l'edició de 2012, però el nivell de les carreres augmenta vertiginosament d'un any per a un altre i en aquesta edició únicament li va valdre aquest 8è lloc.

La carrera és excepcional. Discorre per un dels parcs naturals més increïbles, abruptes, salvatges i desconeguts d'Espanya. Els Ports és un veritable paradís per a fer descens de barrancs, amb més de 150 barrancs ressenyats, escalar, caminar, fer BTT… Existeix una travessia circular a tot el massís muntanyenc que forma el parc, passant per les províncies de Castelló, Tarragona i Teruel. Una travessia amb una estructura molt similar a les conegudes i clàssiques Carros de Foc o Cavalls del Vent, amb un recorregut d'una mica més de 100 quilòmetres, que poc té d'envejar a aquestes altres i que està batejada com Estels del Sud.

Tota la informació de la carrera: https://sites.google.com/site/nocturnafredespauels/
Tota la informació de la travesia Estels del Sud: http://www.estelsdelsud.com/
Tota la informació del Parc Natural dels Ports: www.gencat.cat/parcs/els_ports/es/